מאת: אביחי סימנר
ראש תחום טכנולוגיה 'מורג יועצים'
במספר מחקרים בשנים האחרונות הוכחה סכנה בהפניית הקשב של הנהג לנייד במקום לכביש,ומזה זמן מתבקש פתרון שלא יאפשר דיבור ללא דיבורית בעת נהיגה,במקביל, בעיה אף יותר גדולה הינה תפעול וכתיבה בעת נהיגה. בזמן נהיגה עיסוק במכשיר הטלפון הנייד מפנה את תשומת לב הנהג למכשיר במקום לנעשה בכביש,בד”כ גם יד אחת או שתיים! משתתפות באחיזת המכשיר והקלדה.במצב זה המהווה נקודת תורפה בטיחותית כל שינוי בסביבה כגון פנייה, רכב בנתיב נגדי, עקיפה, רמזור, מעבר חציה או הולך רגל מתפרץ וכד’מגבירים הסיכוי לתאונה בצורה משמעותית. עד כמה משמעותי נמצא במחקר של אוניברסיטת וירג’יניה טק שהזמן הממוצע בו הקשב מופנה מהכביש אל המכשיר קרוב ל 5 שניות! בזמן זה רכב מסוגל לעבור כ 80 מטר במהירות 60 קמ”ש , מרחק השקול ל 3 תחנות אוטובוס או 16 מכוניות חונות! יותר מכך הקשב המופנה למסרון, כתיבה או קריאה, מהווה סכנה גדולה יותר מכל היסח דעת אחר בכביש.
הבעיה ידועה בעולם, ועוד לפני המחקרים החוקים והתקנות -אוסרים על כתיבת מסרונים בעת נהיגה בארץ כמו בחו”ל.
בינואר 2010 הועלה בארה”ב הקנס על עברת כתיבת מסרון בעת נהיגה בצורה משמעותית ע”י שר התחבורה ל- 2750$ עקב הבנת המצב בו הסחת דעת והסחת שדה הראיה מהנעשה בכביש, ירידת כשר הריכוז עד כדי שליש, צמצום הקשב המופנה לנהיגה, הארכת זמן התגובה וסה”כ הגדלת הסיכוי לתאונה פי 20.
אצלנו גם הועלה הקנס העומד כיום על 1000 ש”ח.כיום דרך הטיפול במצב זה כוללת חוקים, תקנות, אכיפה, קנסות הדרכה והרתעה.
באנגליה למשל הופץ סרטון זוועה שתכליתו להרתיע מכתיבת מסרונים בנהיגה,בסרטון מתוארים צעירים אשר עקב כתיבת מסרון נקלעים לתאונה מחרידה, התסריט לא חוסך דם וצילומים ארוכים של הנפגעים.גם תפקידה של הטכנולוגיה לא נעדר ויש מערכות המתריאות על סטייה מנתיב או על נתיב התנגשות,התראה שתפקידה להחזיר את קשב הנהג לכביש בהינתן מצב סיכון אם בעקבות כתיבת מסרון תוך נהיגה או כל סיבה אחרת.במקביל פותח מכשיר המאפשר לטפל בשורש הבעיה כלומר המכשיר -מעין דיבורית חכמה אשר לא תאפשר כתיבת מסרונים במכשיר הנהג בעת שהרכב בתנועה.הציפייה שכל ארגון ציבורי או חברה אשר כלי הרכב או מכשיר הנהג באחריותה תוכל להגדיר שימוש חובה בדיבורית החכמה וכך לשפר הבטיחות ולחסוך חיי אדם.יותר מכך ובעקר בנקודות הקיצון מבחינת בטיחות רכב כבד אוטובוסים וכד’ אף להגדירחובת שימוש באמצעי מונע כזה או אחר לצורך צמצום הבעיה והפניית קשב הנהג חזרה לכביש.
הכתבה מתבססת בין השאר על פרסום המחקר של וירג’ניה טק בניו יורק טיימס מה28.07.09
ועל כתבה ב – InformationWeek מה 27 בינואר 2010
אזכור הנושא בכתבת חדשות 10 מה 11.11.2013