ריאיון עם ד“ר אריה חממי, מנכ“ל קבוצת מורג יועצים,מגזין מגהמה יוני 2014
יוני קלרמן
במדינת ישראל, ניהול תחבורה הוא ילד חורג מבחינה מקצועית, החל במקצוע הנהיגה, שאינו מוגדר מקצוע, וכלה בדרגים הגבוהים ביותר שלא קיימת בעבורם הכשרה מקצועית ייעודית. אדם אחד שפועל כדי לחולל שינוי בתחום הוא ד"ר אריה חממי, מנכ"ל חברת מורג יועצים, שעשרות שנים עוסק רק בניהול תחבורה ומעודד את הגורמים העוסקים בתחום למסד את הנושא ולהעלותו על פסים מקצועיים.
את עיקר פעילותו עושה חממי באמצעות החברה שבבעלותו, מורג יועצים, שעוסקת בהדרכות לגופים מתחום התחבורה, ובשנים האחרונות גם פיתחה, לראשונה בישראל, לימודים אקדמיים בניהול תחבורה. לא מדובר עדיין במוסד אקדמי ישראלי מוכר, אבל זה הכיוון שאליו חותר חממי.
לקדם ניהול תחבורה
לדברי חממי, מורג יועצים הוא ארגון שקיים 22 שנה ונועד לפתח ולקדם את ניהול התחבורה. “כשהתחלנו לפעול התחום לא היה מפותח. עניינים כגון ניהול מתקדם, קביעת יעדים, פיתוח ארגוני ושיטות עבודה היו קיימים בתחום ההיי-טק, אבל איש לא חשב שהם מתאימים לחברות תחבורה. אני מדבר ﬠל ארגונים גדולים, כגון הקואופרטיבים לתחבורה או ארגונים אחרים הפועלים בענף, שחלקם עד היום עובדים בשיטות שהיו מקובלות לפני עשרות שנים. "כל גוף שנחשף אלינו – ואנחנו עבדנו עם מאות גופים וארגונים בתחום התחבורה במשך השנים - הבין שכדי לפתח את המערכת, לייצר טכנולוגיות מתקדמות, לפתח הון אנושי מקצועי יותר
ולהתמודד ﬠם שוק תחרותי, הוא חייב לעשות פעולות יסודיות מאוד בארגון שלו.
"השוק הישראלי מתחלק כיום מבחינה זו לשלוש קבוצות: קבוצה של חברות שאימצו את השיטות המודרניות והן מצליחות מאוד, נוגסות בכל השוק; קבוצת חברות שנמצאות בתהליך של אימוץ הנהלים; וקבוצה של חברות שפועלות בשיטות מיושנות ונכשלות,
ולאחר מכן נרכשות ע"י חברות אחרות. "התחומים שאנחנו מטפלים בהם כוללים פיתוח ארגוני מהבחינות שיטות עבודה, הגדרות של נהלי ﬠבודה, השמה של אנשי מקצוע בתחום התחבורה וניהול איכות – הסמכה לאיזו 9301 – כל מה שדרוש כדי להפוך את העסק לטוב יותר".
שאלה: ומה לגבי התחום האקדמי?
חממי: “בישראל אין כיום שום מוסד אקדמי שפועל בתחום ניהול התחבורה. יש מוסדות שמלמדים הנדסת מכונות עם התמחות בתחום הרכב, ויש שמלמדים את התחום ההנדסי של תשתיות תחבורה. אבל תפעול תחבורה הוא לא עיסוק בתשתיות תחבורה או בצד הטכני. מדובר בין השאר בתחומים כגון לוגיסטיקה ימית, לוגיסטיקה אווירית, לוגיסטיקה מסילתית, ממשקים בין תחבורה ציבורית לפרטית, בין תחבורה מסילתית לתחבורת כביש – כל התחומים האלה שונים לחלוטין מהנושאים שנלמדים היום במוסדות האקדמיים.
"במשך השנים התברר לנו שחסר ממשק קריטי מאוד בניהול הבכיר בתחום התחבורה. לאנשים בישראל יש ניסיון עצום בתחום התחבורה, אבל שיטות הניהול היו מיושנות. הגענו לידי מסקנה שאנחנו חייבים לפתח מאוד את ניהול האיכות בתחום התחבורה, לא במסגרת הסדנאות הרגילות שלנו, אלא ברמה אקדמית, שיבינו מה זה מחקר וסטטיסטיקה, מה זה הפעלת צוות ומה הם ישיבת
הנהלה והשגת יעדים."ככל שההון האנושי בתחום התחבורה יהיה טוב יותר, כך היכולת שלנו לספק פתרונות מערכתיים בתחום התחבורה תהיה מצוינת יותר. קיים פער עצום בישראל בין חברות ההיי-טק, שנמצאות ברמה גבוהה מאוד, לבין תפעול הון אנושי במקצועות שאינם היי-טק.
“היה ברור לנו שעלינו לבנות מודל אקדמי לטיפול בחולשות האלה. התחלנו לפעול לפני שמונה שנים. תחילה הקמנו מערך של לימודי תעודה בתחום ניהול ותחבורה ﬠם אוניברסיטת בר- אילן יחד. עשינו זאת שלושה מחזורים, והגענו למסקנה, עקב התהליך שחווינו, שעלינו לעלות מדרגה ולהתכוונן לתואר אקדמי. אז חיפשנו בחו"ל אוניברסיטאות שמתמחות בתחום. מצאנו
שתיים, אחת בקוסטה-ויקה ואחת באוקראינה, בנינו תכניות והתחלנו להפעיל אותן."כיום אנחנו מפעילים תכנית בתחום ניהול ותחבורה ותכנית בתחום ניהול ליסינג ותחבורה, שזה עולם ומלואו מבחינת שיטות עבודה, ובקרוב נגיע לדובדבן שבקצפת, שהוא משפט תעבורתי ותחבורה. שם יוענק תואר שני, כי המשתתפים כולם בעלי תואר ראשון בתחומים מגוונים. הלימודים הם ברמה גבוהה, עם מרצים מאוניברסיטאות בתחומים האקדמיים, מרצים בכירים שלנו בתחומים המקצועיים ומרצים מחו"ל. מעבר לכך, יש הרבה מאוד ﬠבודה עצמית".