בשעה טובה ומוצלחת ואחרי הרבה עבודה קשה
מורג יועצים גאה להציג:

"הנהג המקצועי בישראל"
ניתן להשיג את הספר בסטימצקי

השפעת שיתוף פעולה בין חברות לשיפור איכות השירות

בשנת 2012 ערכה חברת IBM סקר בקרב 1,709 מנכ"לים בעשרות מדינות ותעשיות שונות בעולם ומצאה בין היתר כי כ- 70% מהמנכ"לים הגדירו את שיתופי הפעולה בתוך הארגון ועם עסקים חיצוניים כמנוף החשוב ביותר לצמיחה עסקית.

שיתופי פעולה מועילים בעיקר לעסקים קטנים וכן לעסקים ברוויה, שכן הם מהווים מנוף מהותי לצמיחה עסקית ולעיתים אף תנאי להישרדות. שיתוף פעולה לעסקים מסוג זה, עתיד להרחיב את הראייה העסקית וכתוצאה מכך להשלים את הפונקציות הארגוניות החסרות בארגון וכן לתרום להגוונת המוצרים המשווקים.

כך למשל, ארגון בעל מוצר מסוים, יכול לחבור ארגון בעל מוצר אחר או משלים וכך להציג ללקוחות חבילה גדולה ורחבה יותר. שיתוף פעולה מסוג זה תורם לשיפור התרמית העייני הלקוחות, הגדלת היצע המוצרים וכן זרוע הפצה נוספת עבור המוצרים הנמכרים. קחו לדוגמא את חברת הפרחים " זר פור יו"  שהציעה בתחילת דרכה זרי פרחים בלבד, אך עם הזמן חברו ל"מרקס ברנר". שיתוף הפעולה תרם לשני הצדדים, "זר פור יו" הגדילו את היצע המוצרים המוצע ללקוחותיהם ו"מקס ברנר" הרוויחו ערוץ הפצה פעיל ללא עלויות שיווק נוספות.

ארגונים רבים פונים אל עבר שיתוף פעולה ממגוון סיבות אפשריות :
  1. צמיחה פיננסית והגדלת הפעילות העסקית שמטרתה העיקרית היא להגדיל שורת הווח.
  2. הגדלת בסיס הלקוחות ושיפור מערכת היחסים אתם- שיתוף פעולה עם חברה בעלת קהל לקוחות שונה, עתיד להגדיל את בסיס הלקוחות של כל אחת מהחברות. ארגונים שמחפשים שיתופי פעולה על מנת להגדיל את נתח השוק וכן את קהל הלקוחות, לרוב פתוחים יותר לתהליכים רב פעמיים ואורכים הדורשים השקעה ותושמת לב לרצון הלקוחות מאשר אלו שמטרת שיתוף הפעולה בעיניהם הינה הגדלת רווחים בלבד.
  3. שיפור בתפעול הפעילות העסקית - צמצום וייעול הפעילות העסקית, לעיתים יכולים להוביל לשיפור בצמיחה הפיננסית דווקא. במקרים כאלו, תרומת שיתוף הפעולה היא בהזדמנות להתמקד בליבה העסקית כאשר שאר הפעילויות מעוברו לאחרים.
  4. חדשנות, למידה ופיתוח אישי ועסקי- שיתוף פעולה מאפשר למידה והיכרות עם אפיקים חדשים כגון דרכי שיווק, דרכי התנהלות וניהול וכן ליצר חדשנות. אלו עתידים להועיל לחברה מול המתחרים בשוק ואף לשפר את תדמיתה בעייני לקוחותיה.
  5. בלימת מתחרים- שיתוף פעולה על ידי מיזוגים ורכישות של חברות גדולות, עשוי לחסום חדירה של מתחרים לשוק.
כאשר ארגון מחליט כי הוא מעוניים בשיתוף פעולה עליו לקחת בחשבון כי החסמים העיקריים בתהליכים מסוג זה קשורים בעיקר לפן האנושי שכן הם דורשים אמון ומחויבות של האחש לאחר ועלולים להיות מלווים באגו, פחד וקשיי תקשורת.
שיתוף פעולה מוצלח הינו שילוב של שני עסקים שפועלים למען מטרה משותפת, מצב של WIN WIN בו שני הצדדים המשתפים פעולה נהנים משיתוף פעולה, מרוויחים ממנו וחשים כי הוא מעצים אותם.

תהליך של שיתוף פעולה אומנם דורש השקעה של משאבים בהווה, אך יש לו יתרונות רבים בעלי השפעה תטווח הארוך:
  1. קיצור זמן השגת המטרות וכן הגדלת הסבירות של השגת מטרות מורכבות.
  2. ייצור מנגנון של הנעה לפעולה
  3. הזדמנות ליצירת חדשנות וכן יצרת ערך חדשללקוח באמצעות טכנולוגיה שונה, מוצרים ושירותים חדשים.
  4. חשיפה למספר רב יותר של לקוחות בזמן נתון
  5. חיסכון בעלויות: תפעול, מחקר ופיתוח, גיוס הון ושיווק שכן שני עסקים פועלים ומשווקים יחד.
קחו לדוגמא את חברת "מעדי מיקי" יצרנית הסלטים ומותרי הדגים, שלאחרונה יצאה בשיתוף פעולה  עם חברת "פיצה האט" במסגרתו תשווק מעדני מיקי רוטב טחינה מיוחד עבור פיצה שקשוקה חדשה שמשיקה פיצה האט. הרוטב ישווק לכל לקוח הרוכש את הפיצה כחלק ממגש ההגשה המשפחתי. כתוצאה משיתוף הפעולה, מעדני מיקי חסכו בעלויות שיווק מור חדש, הגדילו את היצע הלקוחות ויצרו ללקוח תחושה של מוצר נלווה לפיצה. פיתצה האט מצידם יצרו מוצר חדש ומרענן יותר עבור הלקוחות ונתנו צ'ופר ללקוח עבור הקניה. הלקוח מבחינתו נחשף לטעמים חדשים ללא תשלום נוסף  וקיבל תחושה של השקעה וגיוון ממוצרי פיצה האט.

מלבד חיסכון בעלויות, לשיתוף פעולה השפעה מהותית על הקשר של החברה עם הלקוחות הקיימים וכן הגדלה של מאגר הלקוחות החדשים. הלקוח שהיה רגיל לקבל מוצר אחד, יכול עתה לרכוש באותו מקום שני מצורים בעלי הלימה בניהם. שיתוף פעולה מאגד מספר מוצרים תחת קורת גג אחת ויוצר ONE STOP SHOP  .
לדוגמא, לאחרונה נותר שיתוף פעולה בין אפליקציית MOOVIT לאפליקציית GETT (לשעבר GETT TAXI). מטרת שיתוף הפעולה היה לאפשר למשתמשים להשוות בזמן אמת בין זמני הנסיעה במונית לבין אלו שבתחבורה הציבורית, כולל זמן המתנה לכל אחד מהן ואפילו להזמין מונית בלחיצת כפתור דרך אפליקציית MOOVIT ללא התקנה של אפליקציית GETT כלל. עבור הלקוחות חווית השירות עצידה להיות חיובית יותר שכן הם יוכלי לקבל במקום אחד שני  שירותים שונים ואף להשוות ביניהם.

שיטת נוספת של שיתוף פעולה בין חברות היא קבלת הטבה לאחר קניה בחנות אחת, לריכשה בחנות אחרת. הטבה שכזו לרוב תגרום ללקוח לקנות בחנות הראשונה ולאחר מכן לרוץ ולנצל את ההטבה שקיבל בחנות האחרת. בנוסף , תתחזק אצלו תחושת הנאמנות לחברה שכן היא מפרגנת ללקוחותיה ומחלקת הטבות. לגומא, בימים אלו נחתם הסכם לשיתוף פעולה בין סופר - פארם וחברת גולף בעיקבותיו יוכלו חברי מועדון " ליי, סטייל" של סופר -פארם לקבל הטבות והנחות על כלל מותגי קבוצת "גולף".

לסיכום, חשוב לזכור כי טרם כניסה לשיתוף פעולה, על כל צד לבחון היטב את האחר, אופיו, דרך התנהלותו ורצונותיו מהתהליך, שכן תהליכים מסוג זה מחייבים אמון ומחויבות בין הצדדים. שיתוף פעולה עסקי מוצלח מביא לידי ביטוי את יכולות השותפים באופן בונה, מעצים ומייעל, מאפשר עשייה ומוביל לידי תוצאות שהצדדים לא היו יכולים להשיג בצורה עצמאית.